Składniki:
- kilka plastrów mięsa - u mnie z braku dostępu innego był schab
- mąka
- sól, pieprz, słodka papryka
- ziele angielskie, listek laurowy
- 1-2 cebule
- woda
- olej do smażenia
Mięso rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, popieprzyłam, delikatnie obtoczyłam w mące. Podsmażyłam na oleju. Przełożyłam do garnka. Na patelni po mięsie zeszkliłam cebulę. Dodałam ją do mięsa. Patelnię po smażeniu zalałam wodą (ok. 2 szkl.) i przelałam ją do garnka z mięsem. Dodałam paprykę, ziele i listek i dusiłam na średnim ogniu do miękkości (ok. godziny). W razie potrzeby uzupełniałam wodę - należy dolewać zimną! Po tym czasie wyciągnęłam mięso, sos z cebulą zmiksowałam blenderem, zagęściłam mąką. Idealne z kaszą i ogórkiem kiszonym. Klasyka:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz