sobota, 3 marca 2012

BITKI WIEPRZOWE

                Tradycyjna kuchnia polska. Po tartach, risottach i innych makaronach naszło mnie na coś polskiego. A cóż może być bardziej polskie niż sztuka mięska w sosie z kaszą gryczaną?:) Kuchnia aromatyczna. Kuchnia domowa. Kuchnia polska! 


Składniki:

  • kilka plastrów mięsa - u mnie z braku dostępu innego był schab
  • mąka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • 1-2 cebule
  • woda
  • olej do smażenia
Mięso rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, popieprzyłam, delikatnie obtoczyłam w mące. Podsmażyłam na oleju. Przełożyłam do garnka. Na patelni po mięsie zeszkliłam cebulę. Dodałam ją do mięsa. Patelnię po smażeniu zalałam wodą (ok. 2 szkl.) i przelałam ją do garnka z mięsem. Dodałam paprykę, ziele i listek i dusiłam na średnim ogniu do miękkości (ok. godziny). W razie potrzeby uzupełniałam wodę - należy dolewać zimną! Po tym czasie wyciągnęłam mięso, sos z cebulą zmiksowałam blenderem, zagęściłam mąką. Idealne z kaszą i ogórkiem kiszonym. Klasyka:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz