Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szkl. ciepłego mleka (użyłam wody)
- 1 szkl.mąki pszennej
- 2 szkl.mąki pszennej razowej
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu (pominęłam)
- 1 łyżka soli
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem (u mnie wodą), delikatnie zamieszać, by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól,oliwę i miód (miód pominęłam). Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Ja początkowo używam miksera z hakami do ciasta drożdżowego, potem wyrabiam rękami. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb, by nie pękał podczas pieczenia. Ja zrobiłam dość głębokie nacięcie i wyszły mi kromki a'la serduszko;) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut. Ja najpierw piekę w foremce - ok. 30 min., potem wyciagam i kończę piec bez formy.
Smacznego!
upieczony :) pyszny
OdpowiedzUsuńco do idealnego niekruszącego razowiaczka, spróbuj upiec na zakwasie (trochę czasochłonne ale warto) :)
OdpowiedzUsuńTak, przymierzam się od dawna do tego :)
Usuń