Przepis z bloga Cafe Babilon.
Składniki:
- 5 dkg drożdży
- 0,5 l mleka
- 1 szkl. mieszanki płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych i pszennych
- 250g mąki żytniej
- 250g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Drożdże rozkruszyłam, dodałam ciepłe mleko, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 15 min w ciepłe miejsce. Dosypałam mąkę, ziarna, sól oraz resztę cukru i wyrobiłam gładkie ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyłam do silikonowej formy, wierzch posmarowałam lekko wodą i posypałam ziarnami. Odstawiłam ponownie
w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny. Piekłam godzinę w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni. Gotowy chlebek po popukaniu w spód powinien wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu wyjęłam z formy i przełożyłam na kratkę
piekarnikową. Zostawiłam do ostudzenia.
Smacznego!
samo zdrówko!
OdpowiedzUsuń:)
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
Szana - Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Konkretny i zdrowy, też taki lubię :-)
OdpowiedzUsuńA mąkę żytnią jest trudno dostać, fakt...że nie wspomnę o tym w jakich zabójczych cenach.
Na szczęście odkryłam źródło taniej mąki żytniej - Auchan;)
Usuń