piątek, 2 marca 2012

CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI

               Kolejne podejście do wypieku chleba. Nabyłam ostatnio mąkę żytnią (w końcu ją dostałam! Nawet nie wiedziałam, że tak ciężko dostać tę mąkę). Przyszła pora na chleb razowy. Wyszedł pyszny!  Nie jest to chlebek lekki, z pęcherzami powietrza, za to dośc zwarty, "ciężkawy", mięsisty. Pięknie pachnący razowcem, z wyczuwalnymi ziarnami zbóż. Taki konkretny, zdrowy i mój:D 
                Przepis z bloga Cafe Babilon


Składniki:
  • 5 dkg drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 1 szkl. mieszanki płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych i pszennych
  • 250g mąki żytniej
  • 250g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Drożdże rozkruszyłam, dodałam ciepłe mleko, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 15 min w ciepłe miejsce. Dosypałam mąkę, ziarna, sól oraz resztę cukru i wyrobiłam gładkie ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyłam do silikonowej formy, wierzch posmarowałam lekko wodą i posypałam ziarnami. Odstawiłam ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy chlebek po popukaniu w spód powinien wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu wyjęłam z formy i przełożyłam na kratkę piekarnikową. Zostawiłam do ostudzenia. 

Smacznego!





3 komentarze:

  1. samo zdrówko!
    :)
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana - Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkretny i zdrowy, też taki lubię :-)
    A mąkę żytnią jest trudno dostać, fakt...że nie wspomnę o tym w jakich zabójczych cenach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście odkryłam źródło taniej mąki żytniej - Auchan;)

      Usuń