Bazowałam na przepisie z Kuchni na wzgórzu.
Składniki:
- 450 gram mąki
- 25g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- zioła ( u mnie oregano)
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
W 150 ml letniej wody rozrobiłam drożdże dodając szczyptę cukru i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Do mąki dodałam sól, pieprz, pomidory i zioła, następnie wlałam zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę, wymieszałam, zagniatałam dobre kilka minut.
Odstawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odgazowała chleb i przełożyłam do foremki, odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika 200 st.C na ok. 30-40 minut. Gotowy chleb popukany od spodu będzie wydawać głuchy odgłos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz