Składniki (na ok. 8-10 kotletów):
- pół kg mięsa mielonego
- 200g mrożonego szpinaku
- 1/3 opakowania fety
- pół cebuli
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta
Szpinak rozmroziłam, odcisnęłam z nadmiaru wody, lekko podsmażyłam. Doprawiłam do smaku.
Cebulę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam cebulę, jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Fetę pokroiłam w centymetrową kosteczkę. Nabierałam mokrymi dłońmi trochę mięsa, formowałam owalne placuszki, na które nakładałam trochę szpinaku i kosteczkę fety. Mięsko dokładnie sklejałam. Obtaczałam w bułce i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 40min w 180 st.C.
Smacznego!
fajny przepis sama myślałam o podobnym, ale z mozzarellą!! z chęcią wypróbuję Twoją propozycję. Pozdrawiam i zapraszam do siebie;))
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z tym szpinakiem i fetą! Brakuje mi tylko w przepisie czosnku, ale zawsze można dorzucić :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń