środa, 7 marca 2012

KOTLETY MIELONE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

              Zaczęło się od tego, że miałam otwarte opakowanie fety. Miałam też ochotę na mięso. I tak oto powstały pieczone kotlety ze smakowitym nadzieniem. Świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. 


Składniki (na ok. 8-10 kotletów):

  • pół kg mięsa mielonego
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1/3 opakowania fety
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
Szpinak rozmroziłam, odcisnęłam z nadmiaru wody, lekko podsmażyłam. Doprawiłam do smaku. 
Cebulę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam cebulę, jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam. 
Fetę pokroiłam w centymetrową kosteczkę. Nabierałam mokrymi dłońmi trochę mięsa, formowałam owalne placuszki, na które nakładałam trochę szpinaku i kosteczkę fety. Mięsko dokładnie sklejałam. Obtaczałam w bułce i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 40min w 180 st.C.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. fajny przepis sama myślałam o podobnym, ale z mozzarellą!! z chęcią wypróbuję Twoją propozycję. Pozdrawiam i zapraszam do siebie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł z tym szpinakiem i fetą! Brakuje mi tylko w przepisie czosnku, ale zawsze można dorzucić :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń