wtorek, 28 lutego 2012

TARTA Z KURCZAKIEM W POMIDORACH

            Z tartą jest jak z pizzą - można n a niej położyć wszystko, co się chce lub co się ma w lodówce. Uwielbiam wytrawne tarty. Oryginalne w smaku, sycące, ale nie zapychające. I pięknie się prezentują;) Tę tartę przygotowałam z kurczakiem z dodatkiem papryki i bakłażana. Tak lekko na włoską nutę. Wyszło pysznie i sycąco:)


Składniki:
Ciasto

  • 300 g mąki / 2 szklanki 
  • 100 g masła
  • jajko
  • sól

Nadzienie
  • 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka (u mnie kilka kawałków papryki konserwowej)
  • 1 kulka mozarelli
  • garść zielonych oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3-4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz, cukier

Sos beszamelowy
  • 2 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej lub masło do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • jajko

Z podanych składników na ciasto zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i wsadziłam do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie rozwałkowałam, przeniosłam na formę, ponakłuwałam widelcem i zapiekłam 15 min w 180 st.C. 
Przygotowałam nadzienie: mięso i warzywa pokroiłam na małe kawałeczki. Kurczaka podsmażyłam na złoto. Dorzuciłam pozostałe składniki pokrojone w kosteczkę, wymieszałam dokładnie z koncentratem i przyprawami. Przełożyłam nadzienie na podpieczony placek. Tartę wsadziłam do piekarnika, zapiekałam ok. 15-20 min. w 180 st.C.
Przygotowałam sos beszamelowy: mąkę podsmażyłam na maśle/oleju (uwaga żeby nie przypalic!). Dolałam mlek, dokładnie wymieszałam trzepaczką, by nie było grudek. Konsystencja zrobi się gęstawa. Dodałam przyprawy, wmieszałam jajko. Gotowy sos wylałam na piekącą się tartę i dalej zapiekałam ok. 10-15 min., aż wierzch zrobił się złocisto-brązowy.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. zdecydowanie moje klimaty! ale mi narobiłaś apetytu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty...Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń