poniedziałek, 27 lutego 2012

JABŁKOWE USTEZCZKA

              Pyszna, oryginalna przekąska dla słodkich łasuchów. Dla wielbicieli ciasteczek, jabłek, cynamonu - takich jak ja;) Ciasteczka robi się szybko, łatwo i przyjemnie. W całym domu pięknie pachniało jabłkami z cynamonem i ciastem. Sama nie wiem, kiedy były lepsze: czy zaraz po wyjęciu z pieca - takie aromatyczne i kruche, czy na drugi dzień - lekko "zwilgociałe" od jabłuszek i mięciutkie. Rozeszły się  w tri miga między nami - babeczkami na kołobrzeskim wypadzie;))) Powinny być posypane cukrem pudrem, ale nie miałyśmy;) Z resztą... i tak były słodziutkie i pyszne!
             Przepis znów z mojego ulubionego bloga Gotuję, bo lubię (z moimi dodatkami).


Składniki (na 2 blachy od piekarnika):

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
  • 250 g masła (temperatury pokojowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 5 nie zbyt dużych jabłek
  • cukier puder do posypania (pominęłam)
  • kilka łyżek cukru kryształu
  • kilka łyżeczek cynamonu



Z sera, mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy je w identyczny sposób jak na pierogi. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka). Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Mieszamy cukier kryształ z cynamonem i obtaczamy w nim jabłuszka. Układamy je na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. muszę przyznać, że te ciasteczka za mną chodzą od dawna. Widziałam je już na kilku blogach i chyba będę musiała ulec ;) apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco, porywam jedno na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń