Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki / 2 szklanki
- 100 g masła
- jajko
- sól
Nadzienie
- 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 papryka (u mnie kilka kawałków papryki konserwowej)
- 1 kulka mozarelli
- garść zielonych oliwek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3-4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła
- sól, pieprz, cukier
Sos beszamelowy
- 2 szkl. mleka
- 2-3 łyżki mąki
- olej lub masło do smażenia
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- jajko
Z podanych składników na ciasto zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i wsadziłam do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie rozwałkowałam, przeniosłam na formę, ponakłuwałam widelcem i zapiekłam 15 min w 180 st.C.
Przygotowałam nadzienie: mięso i warzywa pokroiłam na małe kawałeczki. Kurczaka podsmażyłam na złoto. Dorzuciłam pozostałe składniki pokrojone w kosteczkę, wymieszałam dokładnie z koncentratem i przyprawami. Przełożyłam nadzienie na podpieczony placek. Tartę wsadziłam do piekarnika, zapiekałam ok. 15-20 min. w 180 st.C.
Przygotowałam sos beszamelowy: mąkę podsmażyłam na maśle/oleju (uwaga żeby nie przypalic!). Dolałam mlek, dokładnie wymieszałam trzepaczką, by nie było grudek. Konsystencja zrobi się gęstawa. Dodałam przyprawy, wmieszałam jajko. Gotowy sos wylałam na piekącą się tartę i dalej zapiekałam ok. 10-15 min., aż wierzch zrobił się złocisto-brązowy.
Smacznego!
zdecydowanie moje klimaty! ale mi narobiłaś apetytu! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty...Twoja wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń