Przepis znaleziony na blogu Smakocie i łakołyki (z moimi zmianami).
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml maślanki
- 2 łyżeczki drobnej soli (z jedną chleb jest mało słony)
- garść mieszanki ziaren pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia
- 2 łyżki mleka, w razie potrzeby
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W międzyczasie przygotować ciasto: Obie mąki razem z sodą przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i mieszanką ziaren zostawiając jedną łyżkę do obsypania wierzchu. Utworzyć zagłębienie pośrodku i mieszając wlewać maślankę, aż utworzy się w miarę spójne miękkie ciasto. W razie problemów z uformowaniem ciasta można dodać odrobinę mleka. Przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać delikatnie nie dłużej niż minutę. Ciasto powinno utworzyć miękką, delikatną, płaską bryłę. Uformować bochenek i położyć na wyłożonej papierem blasze. Naciąć chleb w poprzek w kilku miejscach. Obsypać chleb mąką, posmarować odrobiną maślanki lub mleka i obsypać ziarnami. Piec około 40-45 minut. Kiedy upieczony chleb popukamy od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, wtedy jest gotowy. Ostudzić bochenek na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz