Składniki:
- ziemniaki ile się zje;)
- kilka łyżek oliwy lub oleju
- tymianek, rozmaryn, oregano
- kilka ząbków czosnku
- sól, ostra papryka
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy dowolnie (im mniejsze cząstki, tym szybciej się upieką). Można je wstępnie podgotować, będą się krócej piec. Wrzucamy je do miski. Dolewamy ciut oliwy, posypujemy ziołami i przeciśniętym czosnkiem, papryką i solą, mieszamy, by ziemniaki były równomiernie obtoczone. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 30-40 min w 190 st.C. Podawać z czym się chce;)
Smacznego!
Takie ziemniaczki są u mnie hitem! Pałaszuje je cała rodzina z Babcią na czele..
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki, obiad! Muszę go zapamiętać! :)
OdpowiedzUsuń