wtorek, 10 stycznia 2012

PIECZONE ZIEMNIAKI ZIOŁOWE

          Danie najprostsze z najprostszych. A może bardziej przekąska? Nie... danie! Same ziemniaki, samodzielne danie. Obowiązkowo z sosem czosnkowym:) Pyszne, sycące, mogę jeść i jeść;) Szkoda tylko, że długo się robi.

Składniki:

  • ziemniaki ile się zje;)
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • tymianek, rozmaryn, oregano
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, ostra papryka
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy dowolnie (im mniejsze cząstki, tym szybciej się upieką). Można je wstępnie podgotować, będą się krócej piec. Wrzucamy je do miski. Dolewamy ciut oliwy, posypujemy ziołami i przeciśniętym czosnkiem, papryką i solą, mieszamy, by ziemniaki  były równomiernie obtoczone. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 30-40 min w 190 st.C. Podawać z czym się chce;)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie ziemniaczki są u mnie hitem! Pałaszuje je cała rodzina z Babcią na czele..

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szybki, obiad! Muszę go zapamiętać! :)

    OdpowiedzUsuń