Składniki:
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu do ciasta (u mnie śmietankowy)
- pół szkl. wody
- olej do smażenia
Dodatki do podania z:
- cukier puder
- płynny miód
- kiedy indziej podaję z: dżemem, owocami, nutellą
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Zmiksować żółtka z mąką, wodą i pozostałymi składnikami. Masa powinna mieć konsystencję płynną lub pół-płynną w zależności, ile mąki dodamy. Im mniej tym placek lżejszy. Drewnianą łyżką wymieszać pianę z masą z żółtek. Placek usmażyć na małym ogniu z każdej strony. Posypałam cukrem pudrem i polałam kapką miodu, ale można dodać, co się chce.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam omletu z proszkiem - zawsze tylko mąka z jajkami i mlekiem. Marzy mi się jednak taki puchaty omlecik, więc chyba muszę spróbować! :D
OdpowiedzUsuńjaki piękny!
OdpowiedzUsuń