Krakersy cebulowe
Składniki na małą miskę:
- 2 szklanki mąki
- 2 garstki smażonej cebulki, takiej kupnej (wygląda jak jasnozłote skwarki albo duże okruchy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml)
- sól do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować, wykrajać krakersy - u mnie romby. Posypać solą. Piec króciutko, tylko do zrumienienia - dosłownie 7-8 min. w 190 st.C.
Fondue:
serek pleśniowy wstawić na blasze do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C. Uwaga! Nie wyjmować z folii aluminiowej/papieru, w którym się znajduje. Piec ok. 10-13 min. Można wyciągnąć, rozwinąć i sprawdzić widelcem stan "upłynnienia";) Zewnetrzna biała skórka się nie rozpuszcza, nie przypieka, a zatrzymuje rozpuszczone wnętrze. Pychota:)))
Wszystkiego bardzo smacznego w Nowym Roku:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz