sobota, 14 stycznia 2012

BUŁKI NADZIEWANE JAJKIEM NA MIĘKKO

         Śniadaniowo. Pyszna i oryginalna alternatywa dla jajek na miękko. Idealne lekko przydługie, leniwe weekendowe śniadanie. W zamierzeniu żółtko miało być płynne, ale zagadałam się i wyszło ścięte;) Ale i tak było pysznie. A K.G., która śniadaniowała ze mną - pozdrawiam Cię;) - bardzo smakowało:)) 


Składniki:

  • bułka, np. kajzerka
  • 1-2 jajka (zależy jak duża jest bułka)
  • ser żółty (u mnie mozzarella)
  • sól, pieprz, oregano lub inne zioło/a
Ściąć z bułek wierzch i wydrążyć środek, ale nie za bardzo, by jajko nie przesiąknęło przez skórkę bułeczki.  Wbić do środka po jajku. Posolić, popieprzyć. Na wierzch położyć kilka kawałeczków miękiszu bułki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 5-7 min. w 190-200 st.C. Po tym czasie położyć na wierzchu po plastrze sera, posypać oregano. Znów wstawić do piekarnika na ok.15 min. Trzeba wyczuć moment, kiedy białko jest ścięte, a żółtko wciąż płynne. Trudna to sztuka, mi raz wyjdzie idealnie, a raz nie;) Podawać z sosem czosnkowym, keczupem lub z czym kto lubi:)

Smacznego!



2 komentarze: