Składniki na 4-6 porcji:
- 650g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 małe lub 1 duży ziemniak
- 1 średnia marchewka
- po 1 małej papryce zielonej i żółtej
- pół puszki czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy (dałam 3/4, akurat tyle miałam w lodówce)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-1,2 litra wody (na oko)
- liście laurowe, ziele angielskie
- zioła: oregano, tymianek, rozmaryn
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na oleju z dodatkiem papryki słodkiej. Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa, dodać do smażącej się cebuli. Wszystko smażyć kilka chwil. Papryki, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Mięso z cebulą zalać wodą, dodać ziemniaki i marchew, liście laurowe i ziele, zagotować, zmniejszyć moc grzania i gotować dalej. Po kilkunastu minutach dodać resztę warzyw, koncentrat i przyprawy łącznie z czosnkiem. Fasolkę, jeśli jest duża, kroję na pół (nie lubię zbyt dużych ziaren). Gotować do miękkości mięsa, doprawiając ewentualnie do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz