poniedziałek, 29 kwietnia 2019

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, POMARAŃCZĄ I GRANATEM

Niedzielne śniadanie. Soczysta sałatka. Kurczak, cząstki pomarańczy, pestki granatu i chrupiące orzechy. Kolorowa i bardzo pyszna sałatka przywodząca mi na myśl lato. Połączenie kurczaka, owoców i orzechów bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. 






Składniki (na 2 porcje):
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
  • 1-2 pomarańcze
  • pestki z 1/2 owocu granatu
  • garść orzechów pecan lub włoskich
  • ulubiona zielenina, u mnie roszponka
Marynata i dressing:
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z pomarańczy (wycisnąć z pomarańczy + dodać sok odciśnięty z błonek po filetowaniu pomarańczy)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól, pieprz
Składniki marynaty/dressingu mieszamy w kubeczku, doprawiamy solą i pieprzem.
Filet z kurczaka posypujemy solą, smarujemy 1-2 łyżkami marynaty z  każdej strony, smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Można ponownie posmarować 1 łyżką marynaty i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. 
Pozostały sos wykorzystamy jako dressing do sałatki.
Pomarańcze filetujemy.
Na talerzu układamy porcję zieleniny. 
Na niej układamy wyfiletowane cząstki pomarańczy, pokrojonego w plastry kurczaka, całość posypujemy pestkami granatu i orzechami.
Sałatkę polewamy pozostałym dressingiem/marynatą.


Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz