Niedzielne śniadanie. Soczysta sałatka. Kurczak, cząstki pomarańczy, pestki granatu i chrupiące orzechy. Kolorowa i bardzo pyszna sałatka przywodząca mi na myśl lato. Połączenie kurczaka, owoców i orzechów bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
- 1-2 pomarańcze
- pestki z 1/2 owocu granatu
- garść orzechów pecan lub włoskich
- ulubiona zielenina, u mnie roszponka
Marynata i dressing:
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki soku z pomarańczy (wycisnąć z pomarańczy + dodać sok odciśnięty z błonek po filetowaniu pomarańczy)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól, pieprz
Składniki marynaty/dressingu mieszamy w kubeczku, doprawiamy solą i
pieprzem.
Filet z kurczaka posypujemy solą, smarujemy 1-2 łyżkami marynaty z każdej strony, smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Można ponownie posmarować 1 łyżką marynaty i dalej grillować
przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Pozostały sos wykorzystamy jako dressing do sałatki.
Pomarańcze filetujemy.
Na talerzu układamy porcję zieleniny.
Na niej układamy wyfiletowane cząstki pomarańczy, pokrojonego w plastry
kurczaka, całość posypujemy pestkami granatu i orzechami.
Sałatkę polewamy pozostałym dressingiem/marynatą.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz