Niedzielne śniadanie. Za oknem grudniowa, szara pogoda, a u mnie na talerzu soczyście żółto-zielona sałatka z pomarańczą i awokado. Tuńczyk dodaje wyrazistego smaku, a cebula go zaostrza. Jej kolory ożywiają i orzeźwiają, a pomarańcza przywodzi na myśl lato i wakacje, przynajmniej mi ;)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garści sałaty lub ulubionego mixu sałat
- 1 pomarańcza
- 1 awokado
- 1 puszka tuńczyka ulubionego
- pół czerwonej cebuli
- dressing: oliwa z oliwek, miód, musztarda/sok z cytryny
Na talerzach układamy porcję sałaty.
Na niej układamy wyfiletowane cząstki pomarańczy (obrane ze skórki), awokado pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w półplasterki oraz odsączonego z zalewy tuńczyka.
Całość polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz