poniedziałek, 10 grudnia 2018

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I CIECIERZYCĄ

           Niedzielne śniadanie. Zimowe, zatem na ciepło. Sałatka z pieczonego bakłażana z chrupką ciecierzycą, również pieczoną. Chrupie także cebula oraz płatki migdałowe. Czosnek dodaje sałatce wyrazistości smaku, a pomidorki soczystości. Orzechowy smak sosu - za sprawą tahiy (pasty sezamowej) świetnie pasuje do bakłażana i płatków migdałowych. Bakłażana w takiej odsłonie polubią nawet ci, co go dotąd nie lubili.
Inspiracja.





Składniki (na 2 porcje):
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 2 małe bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • olej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • kilka sztuk pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego (kuminu)
Sos:
  • 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1-1,5 łyżki tahiny
  • łyżeczka soku z cytryny

Ciecierzycę odsączamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju, ostra papryką i kminem rzymskim.
Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 190 st.C do momentu zarumienienia się ciecierzycy.
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, 4-5 mm. Delikatnie je solimy i odkładamy na 15 min., aż się "zapocą", po czym ręcznikiem papierowym ściągamy zgromadzoną wilgoć. 
Pędzelkiem rozprowadzamy olej po bakłażanie i smażymy, aż się przyrumieni.
Cebulę, ząbki czosnku i natkę pietruszki siekamy drobno, pomidory koktajlowe na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Na suchej patelni podsmażamy płatki migdałowe.
Upieczoną ciecierzycę, bakłażana i podsmażone płatki migdałowe dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy.
Skrapiamy sosem powstałym z wymieszania składników.


Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz