Niedzielne śniadanie. Sałatka. Często dodaję do sałatek mięso - kurczaka, szynkę parmeńską. Tym razem są tu same warzywa i ser. A mimo to sałatka jest bardzo sycąca, idealnie sprawdzi się na lunch. Cypryjski ser halloumi jest pyszny! Świetnie podbija smak neutralnego kalafiora. Ale kropkę nad i stanowi prażony słonecznik. Jego orzechowy smak bardzo tu pasuje. Nie rezygnujcie z niego.
Inspiracja.
Składniki (na 2 porcje):
- pół główki małego kalafiora (ok. 10 dużych różyczek)
- 150 g sera halloumi
- 2 garści ulubionej sałaty (u mnie mix)
- garść suszonej żurawiny
- garść łuskanego słonecznika
- ulubiony dressing, może być sama oliwa z oliwek
Kalafiora gotujemy al dente, a następnie lekko przesmażamy, żeby nabrał koloru.
Ser kroimy na plastry i smażymy. Można na patelni grillowej dla ładniejszego wzorku.
Słonecznik prażymy na czystej i suchej patelni.
Na talerzu układamy porcję sałaty, na niej różyczki kalafiora, plastry sera, posypujemy słonecznikiem i żurawiną, skrapiamy oliwą.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz