środa, 3 października 2018

KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

                Od pierwszego kęsa ten kurczak zawładnął moim podniebieniem. Bardzo lubimy szpinak, przygotowuję go dość często, zwykle jako dodatek do dań. Tym razem gra on drugą, po kurczaku, najważniejszą rolę. Taki sos z dużej ilości szpinakowych liści, których smak podbija gorgonzola, jest bardzo, ale to bardzo smakowity, świetnie pasuje do delikatnego mięsa kurczaka. 




Składniki (na 4 duże porcje):
  • 600 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 120 g sera gorgonzola
  • 1/2-3/4 szkl. śmietany 18%
  • kilkanaście suszonych pomidorów w oliwie
  • 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • masło lub oliwa z suszonych pomidorów do smażenia
  • sól, pieprz
Jeśli piersi kurczaka są grube, można je przeciąć na dwa cieńsze plastry.
Filety oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na oleju, aż się lekko przyrumienią. Zdejmujemy mięso z patelni.
Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Dodajemy liście szpinaku, krótką chwilę smażymy, aż nieco zmniejszą objętość.
Dodajemy rozkruszony ser oraz śmietanę. Podgrzewamy mieszając, aż ser się rozpuści. 
Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. 
Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos można zagęścić (by był nieco bardziej kremowy) mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości mleka.
Do sosu wkładamy wcześniej podsmażone mięso kurczaka i razem dusimy kilka-kilkanaście minut.
Gotowe!

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz