Ciasto japońskie... Nazwa jest co najmniej zastanawiająca. Nie kojarzę Japonii z ciastami z kremem i galaretką. To może przez te wiśnie. Niemniej jednak ciasto jest pyszne. To taki sernik z galaretką na biszkopcie. Moim gościom bardzo smakowało.Inspiracja z moimi delikatnymi zmianami.
Składniki (na formę 24x36 cm):
Biszkopt:
- 150 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 jajka
- sok wiśniowy do nasączenia biszkoptu
- sok wiśniowy do nasączenia biszkoptu
Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia.
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać.
Dodać jajka.
Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt delikatnie nasączamy sokiem wiśniowym.
Biszkopt delikatnie nasączamy sokiem wiśniowym.
Wskazówka 1:
Gdy biszkopt wystygnie, pamiętajcie oddzielić je od papieru do pieczenia. Kompletne ciasto będzie łatwiej kroić i wyjmować z blachy.
Warstwa wiśniowa:
- 1 słoik dobrej jakości dżemu wiśniowego
- galaretka wiśniowa + 100 ml wody
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Wymieszać z dżemem i odstawić do lekkiego stężenia.
Masa serowa:
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 250 g mascarpone
- 250 g cukru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje, wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Ser zmiksować z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną.
Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce (masa powinna dosyć szybko zacząć tężeć).
Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić kilka dość głębokich rowków wzdłuż formy. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Za pomocą patyczka zrobić wzorek, delikatnie mieszając galaretkę z masą serową.
Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wskazówka 2:
Masa serowa dosyć szybko tężeje, więc nie należy jej przygotowywać, zanim dżem z galaretką nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Lepiej żeby galaretka stężała za mocno, wtedy naczynie wstawiamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, niż gdyby miała być zbyt rzadka.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz