czwartek, 4 października 2018

CIASTO JAPOŃSKIE

           Ciasto japońskie... Nazwa jest co najmniej zastanawiająca. Nie kojarzę Japonii z ciastami z kremem i galaretką. To może przez te wiśnie. Niemniej jednak ciasto jest pyszne. To taki sernik z galaretką na biszkopcie. Moim gościom bardzo smakowało.Inspiracja z moimi delikatnymi zmianami.





Składniki (na formę 24x36 cm):

Biszkopt:
- 150 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
- 150 g mąki 
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 jajka
- sok wiśniowy do nasączenia biszkoptu

Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia.
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać.

Dodać jajka. 
Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach. 
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut (do suchego patyczka). 
Biszkopt delikatnie nasączamy sokiem wiśniowym. 
Wskazówka 1:
Gdy biszkopt wystygnie, pamiętajcie oddzielić je od papieru do pieczenia. Kompletne ciasto będzie łatwiej kroić i wyjmować z blachy. 


Warstwa wiśniowa:
- 1 słoik dobrej jakości dżemu wiśniowego
- galaretka wiśniowa + 100 ml wody

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.

Wymieszać z dżemem i odstawić do lekkiego stężenia.


Masa serowa:
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
-  250 g mascarpone

- 250 g cukru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje, wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno. 
Ser zmiksować z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną.

Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać. 
Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce (masa powinna dosyć szybko zacząć tężeć). 
Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić kilka dość głębokich rowków wzdłuż formy. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Za pomocą patyczka zrobić wzorek, delikatnie mieszając galaretkę z masą serową.
Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wskazówka 2:
Masa serowa dosyć szybko tężeje, więc nie należy jej przygotowywać, zanim dżem z galaretką nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Lepiej żeby galaretka stężała za mocno, wtedy naczynie wstawiamy  na chwilę do garnka z gorącą wodą, niż gdyby miała być zbyt rzadka.


Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz