czwartek, 18 października 2018

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BUDYNIEM

                Ostatnio miałam taką ochotę na gruszki, że trzy razy piekłam ciasta z tymi owocami tydzień po tygodniu;) Dwa razy zrobiłam tradycyjne ucierane ciasto, za trzecim razem postawiłam na kruche ciasto z budyniem, gruszkami i pianką z białek. Słodkie, kremowe, soczyste i kruche zarazem. Z nutą kardamonu, który tak pysznie komponuje się z gruszkami i jabłkami. Pyszne, po prostu pyszne!





Składniki (na formę 35x24 cm):

Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szl. mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dużych żółtek (białka zachowujemy)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Do suchych składników dodajemy żółtka, wodę oraz pokrojone na kawałki masło.
Zagniatamy ciasto - ręcznie lub w malakserze (ciasto nie utworzy jednolitej kuli - raczej będzie przypominać kruszonkę).
Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, mniejszą zostawiamy na wierzch ciasta - owijamy folią i chowamy do lodówki. 
Na cieście układamy kawałek folii aluminiowej (zasłaniając również boki) i wysypujemy na nią obciążenie, np. w postaci kilograma grochu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 15 minut. 
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kilka minut, do lekkiego zrumienienia.

Budyń:
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Budynie oraz cukier i cukier waniliowy/ekstrakt z wanilii łączymy z 200 ml mleka.
 Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę. 

Energicznie mieszamy. Jak tylko budyń zgęstnie, zdejmujemy go z palnika.
Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto.
Dodatkowo:
  • 6-7 gruszek
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + cukier do piany z białek
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.
Mieszamy je z kaszą manną i mąką ziemniaczaną - wchłoną sok, jaki wydobędzie się z gruszek w czasie pieczenia, co sprawi, że ciasto nie rozmięknie.
Dodajemy kardamon.
Gruszki wykładamy na budyń.
Ubijamy sztywną pianę z białek dodając mąkę ziemniaczaną i cukier.
Pianę wykładamy na gruszki.
Wyciągamy pozostałą 1/3 ciasta kruchego z lodówki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach na pianę z białek.
Ciasto pieczemy 45 min. w 180 st. C. W razie gdyby wierzch się zbytnio zrumienił, można go przykryć papierem do pieczenia.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz