czwartek, 13 września 2018

SERNIK STRACCIATELLA Z MALINAMI

              Pomału czuć jesień w powietrzu. Żeby nie poddać się jesiennej melancholii, proponuję przygotować pyszne, lekkie słodziutkie, wciąż letnie ciasto - śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i całymi malinami. Taki sernik przywodzi mi na myśl pyszne lody stracciatella, jakie jadłam dawno temu w Chorwacji, a maliny to bezapelacyjnie moje ukochane letnie owoce. Taki deser na pewno sprawi, że każdy pochmurny jesienny dzień stanie się przyjemniejszy.
Inspiracja.




Składniki (na formę 21x27 cm):
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów
  • 650 g serka mascarpone (schłodzony)
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej)
  • 125 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 130 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej)
  • 500 g malin

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty.
Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty, aż masa zwiększy objętość i napuszy się. 
W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać do mleka z żelatyną jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając.
Mleko z żelatyną i jogurtem przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz maliny w całości (zostawiając trochę owoców na dekorację) i wymieszać łyżką.
Wyłożyć na biszkopty, udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po schłodzeniu można posypać kakaem.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz