Pomału czuć jesień w powietrzu. Żeby nie poddać się jesiennej melancholii, proponuję przygotować pyszne, lekkie słodziutkie, wciąż letnie ciasto - śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i całymi malinami. Taki sernik przywodzi mi na myśl pyszne lody stracciatella, jakie jadłam dawno temu w Chorwacji, a maliny to bezapelacyjnie moje ukochane letnie owoce. Taki deser na pewno sprawi, że każdy pochmurny jesienny dzień stanie się przyjemniejszy.
Inspiracja.
Składniki (na formę 21x27 cm):
- ok. 100 g okrągłych biszkoptów
- 650 g serka mascarpone (schłodzony)
- 250 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej)
- 125 g cukru
- 250 ml mleka
- 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 130 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej)
- 500 g malin
Dno formy wyłożyć papierem do
pieczenia. Na dnie ułożyć
biszkopty.
Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i
dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty, aż masa zwiększy objętość i napuszy
się.
W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać
żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać do mleka z żelatyną jogurt
(stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając.
Mleko z żelatyną i jogurtem przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych
obrotach miksera.
Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do
dekoracji) oraz maliny w całości (zostawiając
trochę owoców na dekorację) i wymieszać łyżką.
Wyłożyć na biszkopty, udekorować odłożonymi owocami i
czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po schłodzeniu można posypać kakaem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz