Niedzielne śniadanie. Świetna, lekka sałatka. Jak niewiele trzeba. Nieco zieleniny i raptem trzy dodatki: tuńczyk, awokado i jajko na twardo tworzą pyszne danie. I kiełki. Urocze są te różowe kiełki.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garści rukoli
- 1 puszka tuńczyka, użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek
- 1 awokado
- 2 jajka na twardo
- garść ulubionych kiełków, użyłam kiełków buraka
- dressing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ocet winny, miód, nieco wody
Na rukoli rozkładamy kawałki tuńczyka, awokado pokrojone w kostkę, połówki jajek, całość posypujemy kiełkami i polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników (dressing zawsze robię na oko).
Podawałam z grzankami z bagietki.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz