wtorek, 4 września 2018

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, AWOKADO I KIEŁKAMI

              Niedzielne śniadanie. Świetna, lekka sałatka. Jak niewiele trzeba. Nieco zieleniny i raptem trzy dodatki: tuńczyk, awokado i jajko na twardo tworzą pyszne danie. I kiełki. Urocze są te różowe kiełki.




Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 puszka tuńczyka, użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 1 awokado
  • 2 jajka na twardo
  • garść ulubionych kiełków, użyłam kiełków buraka
  • dressing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ocet winny, miód, nieco wody
Na rukoli rozkładamy kawałki tuńczyka, awokado pokrojone w kostkę, połówki jajek, całość posypujemy kiełkami i polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników (dressing zawsze robię na oko). 
Podawałam z grzankami z bagietki.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz