czwartek, 27 września 2018

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM I FIGĄ

              Odkąd zamieszkałam we Francji, rozsmakowałam się w kozich serach - tych w roladce, plastrach (jak żółty) i twarogach. Są tu bardzo popularne i łatwo dostępne, podobnie jak kozie jogurty czy mleko. Ser kozi ma dość specyficzny, wyrazisty smak. Świetnie komponuje się ze słodkimi produktami - owocami, miodem, jak również z tymi o neutralnym smaku, np. szpinak, dodając im "kopa". Teorię przekułam w czyn piekąc pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem, figami i serem kozim właśnie. Całość najlepiej skropić miodem dla wydobycia jeszcze większej ilości smaku.





Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego. U mnie okrągłe
  • duża paczka szpinaku (im więcej tym lepiej, w końcu usmażony szpinak traci baaardzo na objętości)
  • 1 roladka sera koziego
  • 3-4 figi
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • miód do podania
Ciasto francuskie rozkładamy i podpiekamy przez 15 min. w 180 st.C. Chodzi o ty, by ciasto miało możliwość wyrośnięcia bez dodatków. Obciążone wilgotnymi dodatkami będzie cienkie, wilgotne i zakalcowate.
Szpinak krótko przesmażamy, ma nieco "zwiędnąć". Solimy, pieprzymy.
Szpinak rozkładamy na podpieczonym cieście francuskim, na nim pokrojony w plastry ser kozi i plastry fig. 
Kontynuujemy pieczenie, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru, a ser się rozpuści.
Gotową "tartę" skrapiamy miodem przed podaniem.


Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz