środa, 25 lipca 2018

TARTA Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM

               Lekka tarta obiadowa z jednym z moich ulubionych letnich warzyw - cukinią. Do jej słodkawego smaku świetnie pasuje wytrawny kozi ser. Użyłam twarożku, ale może być również ser w roladce. Do tego zioła i porządna dawka cheddara i/lub innego topliwego sera i pyszna tarta gotowa.




Składniki (na formę 26 cm):
  • kruche ciasto (każdy ma swój sposób na ulubione kruche ciasto, dlatego nie podaję przepisu)
  • 2 spore cukinie, łącznie ok. 600 g (lepiej kupić mniejsze - mają mniej wilgotnego miąższu z pestkami)
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100-120 g twarożku koziego
  • 1 szkl. śmietany
  • 3 jajka
  • 1 szkl. tartego sera cheddar - najlepszy, gdyż dobrze się topi i ma wyrazisty smak (w przeciwieństwie do powszechnej goudy)
  • 0,5 szkl. tartego parmezanu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • olej do smażenia
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy cienko rozwałkowanym kruchym ciastem. Nakłuwamy je gęsto widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. w 180 st.C.
Cukinię kroimy w grube plastry i przesmażamy, by zmiękły i nabrały smaku. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Uwaga, plastry powinny być dość grube, gdyż w czasie smażenia plastry mocno stracą na grubości. A grube usmażone plastry cukinii w tarcie są mocniej wyczuwalne i smaczniejsze.
Cebulę siekamy i szklimy wraz z czosnkiem.
Na podpieczonym spodzie układamy plastry cukinii, usmażoną cebulę, posypujemy ziołami, pieprzymy (nie solimy - ser kozi jest dość słony), rozdrobniony ser kozi, posypujemy cheddarem i parmezanem, całość zalewamy mieszanką jajek i śmietany. 
Pieczemy ok. 40 min. w 180 st.C, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
Podawałam z rukolą i pomidorkami.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz