Lekka tarta obiadowa z jednym z moich ulubionych letnich warzyw - cukinią. Do jej słodkawego smaku świetnie pasuje wytrawny kozi ser. Użyłam twarożku, ale może być również ser w roladce. Do tego zioła i porządna dawka cheddara i/lub innego topliwego sera i pyszna tarta gotowa.
Składniki (na formę 26 cm):
- kruche ciasto (każdy ma swój sposób na ulubione kruche ciasto, dlatego nie podaję przepisu)
- 2 spore cukinie, łącznie ok. 600 g (lepiej kupić mniejsze - mają mniej wilgotnego miąższu z pestkami)
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100-120 g twarożku koziego
- 1 szkl. śmietany
- 3 jajka
- 1 szkl. tartego sera cheddar - najlepszy, gdyż dobrze się topi i ma wyrazisty smak (w przeciwieństwie do powszechnej goudy)
- 0,5 szkl. tartego parmezanu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- olej do smażenia
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy cienko rozwałkowanym kruchym ciastem. Nakłuwamy je gęsto widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. w 180 st.C.
Cukinię kroimy w grube plastry i przesmażamy, by zmiękły i nabrały smaku. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Uwaga, plastry powinny być dość grube, gdyż w czasie smażenia plastry mocno stracą na grubości. A grube usmażone plastry cukinii w tarcie są mocniej wyczuwalne i smaczniejsze.
Cebulę siekamy i szklimy wraz z czosnkiem.
Na podpieczonym spodzie układamy plastry cukinii, usmażoną cebulę, posypujemy ziołami, pieprzymy (nie solimy - ser kozi jest dość słony), rozdrobniony ser kozi, posypujemy cheddarem i parmezanem, całość zalewamy mieszanką jajek i śmietany.
Pieczemy ok. 40 min. w 180 st.C, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
Podawałam z rukolą i pomidorkami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz