poniedziałek, 30 lipca 2018

JAJKA NA MIĘKKO Z PARMEZANOWYMI PALUCHAMI

              Niedzielne śniadanie. Dawno nie było jajek w roli głównej. Tym razem są. I to w towarzystwie rewelacyjnych chrupkich paluchów z brioszki z parmezanem. Pyszne są te paluchy łączące smaki słodkiego pieczywa i słonawego sera. Śniadanie jest proste, ale niezwykle smaczne!




Składniki (na 2 porcje):
Paluchy:
  • 4 kromki brioszki lub chałki bez rodzynek, skórki pomarańczowej, czekolady czy innych dodatków
  • 2-3 czubate łyżki masła
  • 2 duże garści tartego parmezanu
Dodatkowo:
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki typu parmeńskiego
  • 1 duże awokado
Masło topimy i smarujemy nim kromki z obu stron, które następnie obtaczamy z obu stron w parmezanie.
Brioszki pieczemy w piekarniku, aż się zezłocą. W między czasie przewracamy na drugą stronę, by się ładnie przyrumieniły z obu stron.
Plastry szynki smażymy na suchej patelni, aż będą chrupkie.
Jajka dotujemy na miękko.
Awokado kroimy w plastry.

Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz