piątek, 15 czerwca 2018

SERNIK NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TRUSKAWKAMI

                  Pyszny sezonowy deser upiekłam:) Delikatne acz chrupiące ciast francuskie, na nim cienka, kremowa warstwa sernika i soczyste, słodziutkie truskawki. To właściwie rodzaj tarty, gdyż sernik jest bardzo cienki. Takie ciasto jest super - nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to lekkie i naprawdę smakowite. Niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania, gdyż spód nasiąka wilgocią z sernika i traci chrupkość. Chyba że komuś to nie przeszkadza;)
Ciasto przygotowałam używając kremowego serka kanapkowego typu Twój Smak. Już kiedyś piekłam podobną tartę z takim serkiem i wiem, że się on sprawdza (w końcu amerykański cream cheese, z którego w USA piecze się serniki, to rodzaj takiego serka). Serek powinien być gęsty, nie taki puszysty jak Almette czy Łaciaty.




Składniki:
  • 2 duże blaty ciasta francuskiego
  • 750g kremowego serka kanapkowego
  • 3 jajka
  • kilka łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • truskawki
  • płatki migdałowe

Wykładamy ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
W odległości 0,5 cm od brzegu można lekko nakroić ciasto (obrysować tępą stroną noża), by powstała wyższa krawędź. 
Środek ciasta obciążamy np. fasolą lub mniejszą blaszką po to, by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się.
Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut. Następnie usuwamy obciążenie, nakłuwamy spód widelcem, by się nie podnosił i pieczemy dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. 
Wyjmujemy z piekarnika do lekkiego przestudzenia.
Serki mieszamy z jajkami, mąką i cukrem pudrem. Wykładamy masę na ciasto.
Pieczemy  ok. 20 min. w 180 st.C.
Po tym czasie na serze układamy połówki truskawek pozbawione szypułek i dopiekamy 5 minut. Gdyby dodać truskawki od razu, całkowicie by rozmiękły i puściły sok psując efekt. 
Ciasto studzimy i podajemy posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Można polukrować.

Smacznego życzą



1 komentarz:

  1. W życiu bym sama nie wpadła na to, żeby zrobić sernik w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń