Pyszny sezonowy deser upiekłam:) Delikatne acz chrupiące ciast francuskie, na nim cienka, kremowa warstwa sernika i soczyste, słodziutkie truskawki. To właściwie rodzaj tarty, gdyż sernik jest bardzo cienki. Takie ciasto jest super - nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to lekkie i naprawdę smakowite. Niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania, gdyż spód nasiąka wilgocią z sernika i traci chrupkość. Chyba że komuś to nie przeszkadza;)
Ciasto przygotowałam używając kremowego serka kanapkowego typu Twój Smak. Już kiedyś piekłam podobną tartę z takim serkiem i wiem, że się on sprawdza (w końcu amerykański cream cheese, z którego w USA piecze się serniki, to rodzaj takiego serka). Serek powinien być gęsty, nie taki puszysty jak Almette czy Łaciaty.
Składniki:
- 2 duże blaty ciasta francuskiego
- 750g kremowego serka kanapkowego
- 3 jajka
- kilka łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- truskawki
- płatki migdałowe
Wykładamy ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
W odległości 0,5 cm od brzegu można lekko nakroić ciasto (obrysować tępą stroną noża), by powstała wyższa krawędź.
Środek ciasta obciążamy np. fasolą lub mniejszą blaszką po to, by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się.
Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut. Następnie usuwamy obciążenie, nakłuwamy spód widelcem, by się nie podnosił i pieczemy dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia.
Wyjmujemy z piekarnika do lekkiego przestudzenia.
Serki mieszamy z jajkami, mąką i cukrem pudrem. Wykładamy masę na ciasto.
Pieczemy ok. 20 min. w 180 st.C.
Po tym czasie na serze układamy połówki truskawek pozbawione szypułek i dopiekamy 5 minut. Gdyby dodać truskawki od razu, całkowicie by rozmiękły i puściły sok psując efekt.
Ciasto studzimy i podajemy posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Można polukrować.
Smacznego życzą
W życiu bym sama nie wpadła na to, żeby zrobić sernik w ten sposób.
OdpowiedzUsuń