poniedziałek, 4 czerwca 2018

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM TERIYAKI, TRUSKAWKAMI, MANGO I SEREM

                    Niedzielne śniadanie. A na stole lekka, soczysta i kolorowa sałatka z sezonowymi truskawkami oraz mango, których słodycz przełamuje łosoś teriyaki. Do tak przygotowanego łososia w słodkawej marynacie z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i imbiru świetnie pasują świeże owoce oraz delikatny, śmietankowy ser francuski Tomme Blanche. Dla silniejszego przełamania smaku można użyć wyrazistszego sera, np. gorgonzoli. Nie zapomnijcie o prażonych płatkach migdałowych, których orzechowy smak stanowi kropkę nad "i" tej sałatki. 




Składniki (na 2 porcje):

Marynata do łososia:
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub yakitori
  • 2 łyżki sosu sojowego, użyłam słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 starty na tarce ząbek czosnku
  • 1 cm startego imbiru
Ponadto:
  • 2 małe filety z łososia, w sumie ok. 400g
  • kilkanaście truskawek
  • 1 dojrzałe mango
  • 100-150 g sera, np. Tomme Blanche lub brie (dla łagodniejszego smaku) albo gorgonzoli (dla silniejszego kontrastu smakowego)
  • garść płatków migdałowych
  • 2 duże garści ulubionego mixu sałat
  • dressing: oliwa z oliwek, glazura balsamiczna, sok z cytryny
Łososia pozbawiamy ewentualnej skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Łososia marynujemy w wymieszanych składnikach marynaty przez ok. 30 min.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy przekrawamy na pół.
Z mango odkrawamy dwie połówki, nacinamy je w kostkę nie przekrawając skórki i wykrawamy miąższ. 
Ser kroimy w kostkę.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Łososia przekładamy wraz marynatą na patelnie i smażymy po 1-2 min. z każdej strony w zależności od grubości mięsa.
Na sałacie rozkładamy truskawki, mango, ser, łososia, całość posypujemy płatkami migdałowymi i skrapiamy dressingiem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz