Niedzielne śniadanie. A na stole lekka, soczysta i kolorowa sałatka z sezonowymi truskawkami oraz mango, których słodycz przełamuje łosoś teriyaki. Do tak przygotowanego łososia w słodkawej marynacie z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i imbiru świetnie pasują świeże owoce oraz delikatny, śmietankowy ser francuski Tomme Blanche. Dla silniejszego przełamania smaku można użyć wyrazistszego sera, np. gorgonzoli. Nie zapomnijcie o prażonych płatkach migdałowych, których orzechowy smak stanowi kropkę nad "i" tej sałatki.
Składniki (na 2 porcje):
Marynata do łososia:
- 2 łyżki sosu teriyaki lub yakitori
- 2 łyżki sosu sojowego, użyłam słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 starty na tarce ząbek czosnku
- 1 cm startego imbiru
Ponadto:
- 2 małe filety z łososia, w sumie ok. 400g
- kilkanaście truskawek
- 1 dojrzałe mango
- 100-150 g sera, np. Tomme Blanche lub brie (dla łagodniejszego smaku) albo gorgonzoli (dla silniejszego kontrastu smakowego)
- garść płatków migdałowych
- 2 duże garści ulubionego mixu sałat
- dressing: oliwa z oliwek, glazura balsamiczna, sok z cytryny
Łososia pozbawiamy ewentualnej skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Łososia marynujemy w wymieszanych składnikach marynaty przez ok. 30 min.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy przekrawamy na pół.
Z mango odkrawamy dwie połówki, nacinamy je w kostkę nie przekrawając skórki i wykrawamy miąższ.
Ser kroimy w kostkę.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Łososia przekładamy wraz marynatą na patelnie i smażymy po 1-2 min. z każdej strony w zależności od grubości mięsa.
Na sałacie rozkładamy truskawki, mango, ser, łososia, całość posypujemy płatkami migdałowymi i skrapiamy dressingiem.
Smacznego życzą
Wygląda przepysznie, ale obawiam się, że u mnie w rodzinie sama bym musiała to jeść, bo reszta to tradycjonaliści i jak to truskawka do ryby? ;)
OdpowiedzUsuń