poniedziałek, 21 maja 2018

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI, TUŃCZYKIEM I JAJKIEM

              Niedzielne śniadanie. Jak zwykle od jakiegoś czasu zjadamy sałatkę. Jako że mamy teraz sezon na szparagi, nie mogło ich zabraknąć w naszym sałatkowym menu. Bardzo lubię zielone szparagi za ich delikatność. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z bardziej wyrazistymi smakami. Połączyłam je z tuńczykiem, pomidorkami, jajkiem, przez co całość przypomina nieco sałatkę nicejską. Godna polecenia.


Składniki (na 2 porcje):
  • 4-6 cienkich zielonych szparagów
  • 2 jajka 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie w oliwie z oliwek)
  • 2 garści mixu sałat
  • 2-3 łyżki czerwonej cebuli posiekanej w piórka (zapomniałam dodać, a świetnie  pasowała)
  • dressing: musztarda gruboziarnista, glazura balsamiczna (może być ocet balsamiczny), miód, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi kroimy na 3-4 części i gotujemy al dente (główki wrzucamy na samym końcu do wrzątku, nie muszą się gotować tak długo jak łodyżki).
Jajka gotujemy na twardo.
Na talerzach rozkładamy porcję sałaty, na niej tuńczyka, połówki pomidorków, połówki jajek i szparagi.
Całość polewamy dressingiem powstałym z wymieszania powyższych składników.

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie ;) Nie przepadam za jajkami w sałatkach co prawda, ale może bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń