Tak, zdecydowanie lubię szparagi za ich delikatność. Niewiele im trzeba. Lekkie danie, delikatny sos, jeden mocniejszy dodatek smakowy i pyszny obiad gotowy. Tym razem makaron ze szparagami i wyrazistym łososiem (którego można zastąpić kurczakiem), a całość spowija delikatny, muślinowy sos. Szybko, smacznie i sezonowo!
Składniki (na 4 porcje):
- makaron, np. tagliatelle
- 2 pęczki zielonych szparagów, cienkich
- 300 g filetu łososia
- 1 szkl. śmietany kremówki lub creme fraiche
- 2 żółtka
- garść tartego parmezanu
- mała łyżeczka miodowej musztardy (opcjonalnie)
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
- olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze części (2-3) i gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw łodyżki, na koniec na chwilę dodajemy główki, które nie potrzebują się tak długo jak łodygi gotować. Odcedzamy.
Łososia przesmażamy z obu stron, kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i musztardą, aż nieco zgęstnieje.
Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dodajemy makaron, szparagi i łososia. Mieszamy. Podajemy. Zajadamy. Można posypać odrobią parmezanu.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz