środa, 16 maja 2018

MAKARON ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM

            Tak, zdecydowanie lubię szparagi za ich delikatność. Niewiele im trzeba. Lekkie danie, delikatny sos, jeden mocniejszy dodatek smakowy i pyszny obiad gotowy. Tym razem makaron ze szparagami i wyrazistym łososiem (którego można zastąpić kurczakiem), a całość spowija delikatny, muślinowy sos. Szybko, smacznie i sezonowo!




Składniki (na 4 porcje):
  • makaron, np. tagliatelle
  • 2 pęczki zielonych szparagów, cienkich
  • 300 g filetu łososia 
  • 1 szkl. śmietany kremówki lub creme fraiche
  • 2 żółtka
  • garść tartego parmezanu
  • mała łyżeczka miodowej musztardy (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
  • olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze części (2-3) i gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw łodyżki, na koniec na chwilę dodajemy główki, które nie potrzebują się tak długo jak łodygi gotować. Odcedzamy.
Łososia przesmażamy z obu stron, kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i musztardą, aż nieco zgęstnieje.
Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dodajemy makaron, szparagi i łososia. Mieszamy. Podajemy. Zajadamy. Można posypać odrobią parmezanu.

Smacznego życzą


Wersja z kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz