Uwielbiam serniki. Najbardziej te o kremowej konsystencji. Taki jest sernik nowojorski. Klasyczny new york cheesecake znacząco różni się od naszego tradycyjnego sernika. Piecze się go z serka Philadelphia. Jest bardziej wilgotny, o wiele bardziej kremowy, delikatny, subtelny w smaku, z lekko wyczuwalną nutą wanilii i cytryny. Dla mnie jeden z lepszych, jakie można sobie wyobrazić. Za 4 tygodnie lecimy z Moim K. do USA, na chwilę wpadniemy do Nowego Jorku. Mam nadzieję, że zdążę w tym czasie skosztować typowego "ńju jork czizkejka" ;)
Inspiracja.
Składniki (na formę 21x27cm):
Spód:
- 200g herbatników
- 100g masła
- 1 jajko (opcjonalnie)
Herbatniki mielimy w malakserze na bardzo drobne okruszki, dodajemy roztopione masło i jajko (opcjonalnie). Mieszamy, pieczemy w 180 st.C przez 10 min.
Masa serowa:
- 1,3 kg serka kremowego typu Philadelphia (użyłam Philadelphi)
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 270 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 st.C i piec dodatkowe 60 minut (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do całkowitego wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wyjąć z piekarnika. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Polewa z kwaśnej śmietany:
- 320 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.
Smacznego życzą
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz