czwartek, 1 marca 2018

PUSZYSTY JABŁECZNIK NA CIEŚCIE BISZKOPTOWYM

             Delikatne i puszyste ciasto, miękkie i soczyste jabłka oraz kardamon, anyż i szczypta cynamonu. Takie powinno być idealne ciasto z jabłkami. Czasem mam ochotę na typową szarlotkę na półkruchym cieście, a czasem nachodzi mnie na taki delikatny jabłecznik na cieście biszkoptowym. To ciasto jest fantastyczne! Tak lekkie, że nie ma się poczucia winy z powodu kolejnego kawałka;) Inspiracja.



Składniki (na formę 35x25 cm):
Jabłka:
  • 1,8-2 kg jabłek, użyłam odmiany booskop
  • kilka łyżek cukru
  • kilka nasion kardamonu (ziarenka wydłubać i rozgnieść w moździerzu)
  • 2 gwiazdki anyżu gwiaździstego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 4 - 5 kawałków.
Do garnka wsypać jabłka, dodać cukier, kardamon, anyż i cynamon i smażyć przez ok. 10 minut, aż jabłka trochę zmiękną, ale pozostaną częściowo w kawałkach. 
Pod koniec dodać do jabłek sok z cytryny. Przestudzić.

Ciasto:
  • 370 g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 8 jajek
  • 220g mąki pszennej
  • 220g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ubijać z drobnym cukrem, aż będzie jasne i puszyste (ok. 7 minut). 
Dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas dokładnie ubijając. 
W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitego masła i żółtek dodać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. 
Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką na jednolitą masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę lub nieco więcej masy, następnie jabłka i przykryć je resztą masy, delikatnie ją rozsmarowując.
Piec przez ok. 40 - 45 minut w 180 st.C, aż wetknięty patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Najlepsze jest lekko ciepłe:)

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz