środa, 28 lutego 2018

MOZZARELLA STICKS, czyli serowe ciągnące się paluszki

            Jeśli lubicie ciągnący się ser równie mocno jak ja, ta przekąska przypadnie Wam do gustu. Ciągnąca się mozzarella w chrupiącej panierce. Smakuje najlepiej z sosem/dipem pomidorowym. Tak, wiem, nie jest to najzdrowsze danie; tak, ma dużo kalorii; tak, jest taaakie pyszne!;)




Składniki (na 2-3 porcje):
  • ok. 200g mozzarelli w bloku, nie kulka
  • mąka
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta lub panko (bułka tarta typu japońskiego)
  • włoskie zioła: oregano, majeranek, bazylia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Mozzarellę kroimy w słupki o "średnicy" ok. 0,5 cm.
Ser obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Najlepiej zrobić podwójną panierkę, by upewnić się, że ser nie wycieknie.
Smażymy na głębokim tłuszczu na złoto-brązowy kolor. 
Podawać i zjadać natychmiast z ulubionym sosem/dipem.

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. Ale bajecznie one wyglądaja.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. o taaak, uwielbiamy! :) chociaż nigdy nie próbowałam robić w domu... czas i pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń