Jeśli lubicie ciągnący się ser równie mocno jak ja, ta przekąska przypadnie Wam do gustu. Ciągnąca się mozzarella w chrupiącej panierce. Smakuje najlepiej z sosem/dipem pomidorowym. Tak, wiem, nie jest to najzdrowsze danie; tak, ma dużo kalorii; tak, jest taaakie pyszne!;)
Składniki (na 2-3 porcje):
- ok. 200g mozzarelli w bloku, nie kulka
- mąka
- 2-3 jajka
- bułka tarta lub panko (bułka tarta typu japońskiego)
- włoskie zioła: oregano, majeranek, bazylia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mozzarellę kroimy w słupki o "średnicy" ok. 0,5 cm.
Ser obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Najlepiej zrobić podwójną panierkę, by upewnić się, że ser nie wycieknie.
Smażymy na głębokim tłuszczu na złoto-brązowy kolor.
Podawać i zjadać natychmiast z ulubionym sosem/dipem.
Smacznego życzą
Ale bajecznie one wyglądaja.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
o taaak, uwielbiamy! :) chociaż nigdy nie próbowałam robić w domu... czas i pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuń