piątek, 2 lutego 2018

SKOLEBOLLER, norweskie bułeczki z budyniem

                 Zimno za oknem, przyjemnie zatem zjeść na podwieczorek coś słodkiego popijając gorącą herbatą. Polecam norweskie bułeczki skoleboller - kardamonowe drożdżówki z budyniem i lukrem posypanym wiórkami kokosowymi. Bardzo przyjemna mieszanka smaków. Budyniowe nadzienie przypomina mi dzieciństwo, kardamon to smak skandynawskich wypieków, a kokos przywodzi na myśl ciepłe, letnie wakacyjne kierunki;) Pysznie!Inspiracja.




Składniki (na 16 sztuk):
Ciasto:
  • 325 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła, roztopionego
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • 1 jajko, roztrzepane
Mleko przelać do garnuszka. Podgrzać do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajko, wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, kardamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej).
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Składniki na budyń:
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W garnuszku zagotować 400 ml mleka z połową cukru.
W miseczce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste.
Dodać do nich mąkę i 100 ml mleka, zmiksować.
Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Podgotować minutę, ściągnąć z palnika.
Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by nie wytworzył się kożuch (folia powinna dotykać kremu). Odstawić do ostudzenia. Schłodzić w lodówce.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części (około 65 g każda).
Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu, inaczej w czasie pieczenie tak urośnie, że wypchnie budyń), następnie wypełnić budyniem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Gdyby zbyt szybko się brązowiły, obniżyć temperaturę o 10 stopni. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • wiórki kokosowe, do oprószenia
Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki ze śmietaną, dzięki czemu lukier będzie gęsty, "porządny"  (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinkę wody).
Polukrować bułeczki, natychmiast obsypać wiórkami.
Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz