Pierwszy raz ten dip jadłam u koleżanki. I od razu się zakochałam w jego smaku - słodkawym, dymnym, wytrawnym. Łatwa i szybka w przygotowaniu, pyszna pasta do zajadania z nachosami, na bagietce lub tostach.
Inspiracja.
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- nieco tymianku
Paprykę myjemy i osuszamy, po czym kroimy na pół i usuwamy nasiona. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki.
Czosnek zostawiamy w łupinach, żeby się nie spalił.
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu paprykę wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min. Następnie zdejmujemy z niej skórę.Czosnek wyciskamy ze skórki.
W misce mieszamy wszystkie warzywa, sól, pieprz, tymianek oraz oliwę z oliwek. Całość przerabiamy blenderem lub w malakserze na gładką masę.
Podajemy jako pastę kanapkową lub sos do innych dań.
Smacznego życzą
Czosnek zostawiamy w łupinach, żeby się nie spalił.
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu paprykę wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min. Następnie zdejmujemy z niej skórę.Czosnek wyciskamy ze skórki.
W misce mieszamy wszystkie warzywa, sól, pieprz, tymianek oraz oliwę z oliwek. Całość przerabiamy blenderem lub w malakserze na gładką masę.
Podajemy jako pastę kanapkową lub sos do innych dań.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz