czwartek, 18 stycznia 2018

PASTA/DIP Z PIECZONEJ PAPRYKI

               Pierwszy raz ten dip jadłam u koleżanki. I od razu się zakochałam w jego smaku - słodkawym, dymnym, wytrawnym. Łatwa i szybka w przygotowaniu, pyszna pasta do zajadania z nachosami, na bagietce lub tostach.
Inspiracja.





Składniki:
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula 
  • 5-6 ząbków czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • nieco tymianku
Paprykę myjemy i osuszamy, po czym kroimy na pół i usuwamy nasiona. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki.
Czosnek zostawiamy w łupinach, żeby się nie spalił.
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu paprykę wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min. Następnie  zdejmujemy z niej skórę.
Czosnek wyciskamy ze skórki.
W misce mieszamy wszystkie warzywa, sól, pieprz, tymianek oraz oliwę z oliwek. Całość przerabiamy blenderem lub w malakserze na gładką masę.
Podajemy jako pastę kanapkową lub sos do innych dań.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz