Corn chowder, kukurydziany chowder to rodzaj gęstej zupy lub lub potrawki, której głównym składnikiem jest kukurydza, oczywiście. Danie to popularne jest w USA, ale czuję, że zagości na stałe w moim menu, tak mi zasmakowała. Zupa jest lekka, ale sycąca, lekko słodka za sprawą kukurydzy, treściwa dzięki warzywom i kawałkom kurczaka. Z pewnością każdego rozgrzeje, a jej złocisty kolor uprzyjemni zimowe popołudnie.
Inspiracja.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- pół bulwy selera
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1/4 szkl. mąki
- 1,5 l bulionu
- 4-5 średnik ziemniaków
- 2 puszki kukurydzy
- 500 g mięsa kurczaka, surowego
- 200g śmietany 18%
- ostra papryka w proszku (ilość wedle upodobania)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę siekamy bardzo drobno. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Selera obieramy i kroimy na mniejsze części.
W sporym garnku przesmażamy powyższe warzywa, aż cebula się lekko przyrumieni, ale nie przypali.
Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Warzywa posypujemy cienką warstwą mąki, mieszamy i chwilę przesmażamy.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Zawartość 1,5 puszki kukurydzy blendujemy na dość gładką papkę. Dodajemy ją do zupy.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do zupy.
Śmietanę hartujemy 1-2 chochelkami zupy i wlewamy do garnka. Mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość gotujemy 15 min. i gotowe.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz