Na Święta muszą być śledzie. Np. w formie sałatki. Sprawdzi się taka najprostsza, tradycyjna - z porem, groszkiem, jajkiem i jabłkiem.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 3-4 płaty śledziowe, u mnie w occie
 - ok. 15 cm kawałek pora, jasnozielona część
 - pół puszki groszku, jak najdrobniejszego
 - 2 jajka
 - 1 jabłko
 - kilka łyżek majonezu (ilość wedle upodobania)
 - 1 łyżeczka musztardy
 - sól, pieprz
 
Śledzie kroimy w niewielkie kawałki.
Pora, jajka i jabłko drobno siekamy. 
Wszystkie składniki sałatki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by się przegryzła.
Smacznego życzą

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz