poniedziałek, 13 listopada 2017

SAŁATKA Z AWOKADO I KREWETEK

                Niedzielne śniadanie. 1-osobowa sałatka. 1-osobowa, gdyż ważnym jej składnikiem są krewetki, których Mój K. nie lubi. Poza tym awokado, pomidor i szczypior dla zaostrzenia smaku. Można ją podać w wydrążonych skórkach awokado.
Zamiast krewetek można użyć wędzonego łososia.
Mój K. zjadł tartaletki z ciasta francuskiego z jarmużem (o których jutro).




Składniki (na 1 porcję):
  • 1 miękkie awokado
  • kilka sporych krewetek lub 4 łyżki mini-krewetek (można kupić już ugotowane - różowe)
  • 2-3 plasterki pomidora
  • 2-3 łyżki szczypiorku lub szczypioru z dmki
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, majonezu lub śmietany
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, łyżką wykrawamy miąższ zachowując skórki, który kroimy w kostkę.
Większe krewetki, jeśli są ugotowane, kroimy na mniejsze kawałki. Mniejsze pozostawiamy w całości.
Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, szczypior drobno siekamy.
Mieszamy awokado, krewetki, pomidora, szczypior i śmietanę. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do wydrążonych skórek po awokado. Posypujemy posiekanym szczypiorem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz