Niedzielne śniadanie. 1-osobowa sałatka. 1-osobowa, gdyż ważnym jej składnikiem są krewetki, których Mój K. nie lubi. Poza tym awokado, pomidor i szczypior dla zaostrzenia smaku. Można ją podać w wydrążonych skórkach awokado.
Zamiast krewetek można użyć wędzonego łososia.
Mój K. zjadł tartaletki z ciasta francuskiego z jarmużem (o których jutro).
Składniki (na 1 porcję):
- 1 miękkie awokado
- kilka sporych krewetek lub 4 łyżki mini-krewetek (można kupić już ugotowane - różowe)
- 2-3 plasterki pomidora
- 2-3 łyżki szczypiorku lub szczypioru z dmki
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, majonezu lub śmietany
- sok z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, łyżką wykrawamy miąższ zachowując skórki, który kroimy w kostkę.
Większe krewetki, jeśli są ugotowane, kroimy na mniejsze kawałki. Mniejsze pozostawiamy w całości.
Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, szczypior drobno siekamy.
Mieszamy awokado, krewetki, pomidora, szczypior i śmietanę. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do wydrążonych skórek po awokado. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz