poniedziałek, 20 listopada 2017

OMLET Z JARMUŻEM

              Niedzielne śniadanie. Bez zbędnych kombinacji: tylko jajka,  jarmuż, szczypior. Wymieszane, usmażone i śniadanie gotowe:)




Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 jajek
  • 3-4 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Liście jarmużu pozbawiamy twardego łyka, rwiemy na mniejsze kawałki.
Na odrobinie oleju przesmażamy jarmuż, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. 
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę razem smażymy. Zdejmujemy jarmuż z patelni.
W miseczce mieszamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
Na patelni po jarmużu rozgrzewamy nieco oleju, wylewamy masę jajeczną, na której rozkładamy jarmuż. Smażymy na małym ogniu, aż brzegi będą ścięte, a wierzch tylko lekko płynny. Przy pomocy talerza przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy chwilę, tylko do momentu, aż spód będzie ścięty.
Przekładamy na talerz. Omlet podawałam posypany szczypiorem z wypieczonym na chrupko plastrem szynki typu parmeńskiego.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz