wtorek, 3 października 2017

WARZYWNE CURRY Z BATATAMI, KALAFIOREM I CIECIERZYCĄ

            To curry to dowód na to, że i bezmięsne danie może być "palce lizać":) Warzywne curry z ciecierzycą okazało się tak pyszne, że nasi niedawni weekendowi goście nie mogli się go nachwalić. Ten przepis jest z dedykacją dla nich :) Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko im. Curry jest bardzo aromatyczne, lekkie, a zarazem pożywne i rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się na jesienny obiad.
Inspiracja.



Składniki (na duży garnek):
  • 150 g ciecierzycy (waga sucha) lub 2 puszki ugotowanej 
  • 2 bataty
  • 1 mały kalafior
  • 2 cebule
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala (lub innej podobnej do dań indyjskich)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (może być słodka)
  • kilka suszonych płatków chili (lub ostrej papryki), ilość wedle upodobania
  • 200 ml warzywnego bulionu
  • 1 puszka kokosowego mleka (lub śmietany do zup - i smak mleka kokosowego i tak nie jest wyczuwalny)
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Jeśli używamy suchej ciecierzycy należy namoczyć ją najpierw w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Na drugi dzień gotujemy ją w lekko osolonej wodzie. 
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy solą, pieprzem i ostrą lub słodką papryką (wedle upodobania), skrapiamy oliwą i pieczemy przez  25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. 
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. W oryginalnym przepisie kalafior również był pieczony w piekarniku wraz z batatami. Jednak wg mnie był zbyt wysuszony. Następnym razem go podgotuję zamiast piec.
Cebule siekamy w kostkę i szklimy na oleju. 
Dodajemy  utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smażymy przez minutę.
Wlewamy  bulion, kokosowe mleko i przecier pomidorowy. 
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos przez 5 minut. 
Następnie dorzucamy do sosu upieczone bataty, kalafiora i odcedzoną ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy curry przez 10 minut. 
Curry podajemy z ryżem lub pieczywem.

Smacznego życzą



2 komentarze:

  1. batat i curry to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci na sam widok! Uwielbiam curry :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń