To curry to dowód na to, że i bezmięsne danie może być "palce lizać":) Warzywne curry z ciecierzycą okazało się tak pyszne, że nasi niedawni weekendowi goście nie mogli się go nachwalić. Ten przepis jest z dedykacją dla nich :) Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko im. Curry jest bardzo aromatyczne, lekkie, a zarazem pożywne i rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się na jesienny obiad.
Inspiracja.
Składniki (na duży garnek):
- 150 g ciecierzycy (waga sucha) lub 2 puszki ugotowanej
- 2 bataty
- 1 mały kalafior
- 2 cebule
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala (lub innej podobnej do dań indyjskich)
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (może być słodka)
- kilka suszonych płatków chili (lub ostrej papryki), ilość wedle upodobania
- 200 ml warzywnego bulionu
- 1 puszka kokosowego mleka (lub śmietany do zup - i smak mleka kokosowego i tak nie jest wyczuwalny)
- 1 szkl. przecieru pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jeśli używamy suchej ciecierzycy należy namoczyć ją najpierw w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Na drugi dzień gotujemy ją w lekko osolonej wodzie.
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy solą, pieprzem i ostrą lub słodką papryką (wedle upodobania), skrapiamy oliwą i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. W oryginalnym przepisie kalafior również był pieczony w piekarniku wraz z batatami. Jednak wg mnie był zbyt wysuszony. Następnym razem go podgotuję zamiast piec.
Cebule siekamy w kostkę i szklimy na oleju.
Dodajemy utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smażymy przez minutę.
Wlewamy bulion, kokosowe mleko i przecier pomidorowy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos przez 5 minut.
Następnie dorzucamy do sosu upieczone bataty, kalafiora i odcedzoną ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy curry przez 10
minut.
Curry podajemy z ryżem
lub pieczywem.
Smacznego życzą
batat i curry to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! Uwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/