wtorek, 17 października 2017

MAKARON Z DYNIĄ I PIECZARKAMI

             Sezon na dynię w pełni. Wczoraj była jesienna sałatka z dynią i figami, a dziś makaron z dynią i pieczarkami. Byłby jeszcze bardziej jesienny, gdyby dodać grzyby leśne. I tak Wam polecam to danie, bo jest pyszne!




Składniki (na 5 porcji):
  • ok. 1,3 kg dyni 
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • ostra papryka w proszku
  • makaron rurki
  • olej do smażenia
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz., może mniej jeśli kawałki będą małe.
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę siekamy, szklimy na dużej i głębokiej patelni.
Pieczarki kroimy w półplasterki, smażymy z cebulą.
Część dyni dodajemy do cebuli z pieczarkami. 
Dolewamy śmietanę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, szczyptą ostrej papryki. Dusimy razem, aż dynia będzie bardzo miękka. 
Wówczas dodajemy resztę dyni pokrojonej w kostkę i chwilę razem dusimy.
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, chwilę razem podgrzewamy.
Danie podawać można posypane parmezanem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz