Sezon na dynię w pełni. Wczoraj była jesienna sałatka z dynią i figami, a dziś makaron z dynią i pieczarkami. Byłby jeszcze bardziej jesienny, gdyby dodać grzyby leśne. I tak Wam polecam to danie, bo jest pyszne!
Składniki (na 5 porcji):
- ok. 1,3 kg dyni
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. śmietany 18%
- sól, pieprz
- tymianek
- ostra papryka w proszku
- makaron rurki
- olej do smażenia
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz., może mniej jeśli kawałki będą małe.
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę siekamy, szklimy na dużej i głębokiej patelni.
Pieczarki kroimy w półplasterki, smażymy z cebulą.
Część dyni dodajemy do cebuli z pieczarkami.
Dolewamy śmietanę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, szczyptą ostrej papryki. Dusimy razem, aż dynia będzie bardzo miękka.
Wówczas dodajemy resztę dyni pokrojonej w kostkę i chwilę razem dusimy.
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, chwilę razem podgrzewamy.
Danie podawać można posypane parmezanem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz