poniedziałek, 17 lipca 2017

SAŁATKA Z MELONA, SZYNKI I MOZZARELLI

               Niedzielne śniadanie. Letnie, lekkie, a zatem sałatka. Sałatka z dodatkiem soczystego melona. Stwierdzam, że soczysty, lekko słodki dodatek w postaci melona lub arbuza (jak w sałatce z arbuzem i fetą) świetnie się sprawdza w towarzystwie wytrawnych składników. Oboje z Moim K. polecamy to klasyczne połączenie melona, szynki parmeńskiej i mozzarelli.




Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 melon, użyłam odmiany Galia
  • ok. 20 małych kuleczek mozzarelli
  • 4-5 plastrów szynki długo dojrzewającej typu parmeńska
  • dressing: oliwa z oliwek 8 łyżeczek, ocet balsamiczny 3 łyżeczki, syrop klonowy 3 łyżeczki, woda 5 łyżeczek
Na talerzu rozkładamy rukolę.
Melona przekrawamy na pół, z każdej połówki wykrawamy specjalnym przyrządem kuleczki lub kroimy go w kostkę.
Szynkę kroimy w niewielkie kawałki.
Melona, szynkę i kulki mozzarelli układamy na rukoli.
Polewamy dresingiem powstałym z wymieszania składników.

Smacznego życzą

2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie :) jak i cała reszta na blogu aż mam ochotę znowu coś ugotować i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, że strasznie są zachwalane te sałatki. Ale ja sie coś nie moge przekonać do połączenia melona z serem i szynką

    OdpowiedzUsuń