czwartek, 22 czerwca 2017

TARTA Z TRUSKAWKAMI, NUTELLĄ I MASCARPONE

              Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Ciasteczkowy spód, masa z Nutellą, lekka niczym pianka masa z mascarpone i soczyste truskawki. Pięknie wygląda i i przepysznie smakuje! Idealne letnie ciasto:)



Składniki (na formę 26 cm):

Spód:
  • ok. 300 g herbatników
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy stopione masło i jajko. Mieszamy.
Natłuszczoną formę wykładamy masą, najłatwiej pomóc sobie dociskając ją szklanka.
Pieczemy 15 min. w 180 st.C. Studzimy.

Wypełnienie:
  • 2 x 250g mascarpone
  • 3-4 łyżki Nutelli
  • 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru (ilość wedle uznania)
  • 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
  • truskawki
  • glazura cukierniczą do tart (opcjonalnie)
Masa z Nutelli: 250 g mascarpone miksujemy z Nutellą. 
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku. Studzimy. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, nieco mniej niż połowę żelatyny mieszamy z masą nutellową. 
Wykładamy ją na wystudzony spód.
Biała masa: kremówkę ubijamy na sztywny krem, słodzimy, a następnie dodajemy drugie 250 g mascarpone, mieszamy. 
Dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy i wykładamy na ciemną masę.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekrawamy na pół. Układamy je na białej masie lekko dociskając.
Owoce będą się ładnie prezentować posmarowane glazurą cukierniczą.
Schładzamy w lodówce.

Smacznego życzą




4 komentarze:

  1. Mmm i truskawki! Coś cudownego!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nutella?! namówiłaś mnie! Biorę kawałek :D zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń