Obiad na hinduską modłę. Miałam chwilowo dość mięsa, postanowiłam przygotować warzywne, wegetariańskie curry z kalafiora z marchewką i groszkiem. Pyszne, aromatyczne, intensywne w smaku. I proste w przygotowaniu. Przyjemna odmiana dla mięsiwa.
Składniki (na 6 porcji):
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół małej łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość wedle uznania)
- 3 całe goździki
- 2 spore cebule
- 3 ząbki czosnku
- pełna łyżka startego świezego imbiru
- mała główka kalafiora
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego
- spory słoik mieszanki konserwowego groszku z marchewką (ok. pół szklanki groszku i tyle samo marchewki, u mnie baby carrots)
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Przyprawy podsmażamy chwilkę na odrobinie oleju cały czas mieszając, aż zaczną wydawać intensywny zapach.
Dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy, aż zmięknie.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, smażymy chwilę mieszając, by nic się nie przypaliło i nie zgorzkniało.
Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy do cebuli z przyprawami. Mieszamy, smażymy kilka minut.
Dodajemy puszkę krojonych pomidorów, można dodać w razie potrzeby nieco wody, solimy i pieprzymy, doprawiamy odrobiną cukru. Mieszamy i gotujemy kilka minut.
Gdy kalafior jest prawie miękki, dodajemy groszek z marchewką wraz z zalewą i mleczko kokosowe. Można dodać nieco wody, jeśli sosu będzie za mało. Mieszamy, doprowadzamy do stanu bliskiego wrzenia i gotujemy kilka minut, by wszystko się połączyło.
Podawałam z ryżem typu paraboiled (mój ulubiony - nie klei się i jest nieco twardszy niż tradycyjny biały ryż. A jeśli wierzyć "internetom", to jest również zdrowy).
Smacznego życzą
Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuń