wtorek, 28 marca 2017

WARZYWNE CURRY

            Obiad na hinduską modłę. Miałam chwilowo dość mięsa, postanowiłam przygotować warzywne, wegetariańskie curry z kalafiora z marchewką i groszkiem. Pyszne, aromatyczne, intensywne w smaku. I proste w przygotowaniu. Przyjemna odmiana dla mięsiwa.




Składniki (na 6 porcji):
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka garam masala 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół małej łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość wedle uznania)
  • 3 całe goździki
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pełna łyżka startego świezego imbiru
  • mała główka kalafiora
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • spory słoik mieszanki konserwowego groszku z marchewką (ok. pół szklanki groszku i tyle samo marchewki, u mnie baby carrots)
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
Przyprawy podsmażamy chwilkę na odrobinie oleju cały czas mieszając, aż zaczną wydawać intensywny zapach.
Dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy, aż zmięknie.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, smażymy chwilę mieszając, by nic się nie przypaliło i nie zgorzkniało.
Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy do cebuli z przyprawami. Mieszamy, smażymy kilka minut.
Dodajemy puszkę krojonych pomidorów, można dodać w razie potrzeby nieco wody, solimy i pieprzymy, doprawiamy odrobiną cukru. Mieszamy i gotujemy kilka minut.
Gdy kalafior jest prawie miękki, dodajemy groszek z marchewką wraz z zalewą i mleczko kokosowe. Można dodać nieco wody, jeśli sosu będzie za mało. Mieszamy, doprowadzamy do stanu bliskiego wrzenia i gotujemy kilka minut, by wszystko się połączyło.
Podawałam z ryżem typu paraboiled (mój ulubiony - nie klei się i jest nieco twardszy niż tradycyjny biały ryż. A jeśli wierzyć "internetom", to jest również zdrowy).

Smacznego życzą



1 komentarz: