czwartek, 30 marca 2017

KOKOSANKI - leciutkie pyszności!

             Te pyszne kokosanki zrobiłam już jakiś czas temu, po tym jak zostały mi białka po upieczeniu ciasta kokosowo-ananasowego. Takie ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują niebiańsko! Upiekłam 2 blachy kokosanek i od razu jedna zniknęła - wraz z Moim K. skonsumowaliśmy połowę kokosanek za jednym posiedzeniem i tylko rozsądek powstrzymywał nas przed zjedzeniem reszty. Tak nam smakowały:)Inspiracja.




Składniki (na 2 blachy kokosanek):
  • 350 g wiórek kokosowych
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 6 białek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Masło roztapiamy, dodajemy 100 g cukru i dalej podgrzewając mieszamy, aż cukier się rozpuści. 
Zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, studzimy. Masa będzie gęsta.
Białka ubijamy na bardzo sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50g cukru i mąkę ziemniaczaną. 
Połowę piany delikatnie mieszamy z kokosem, stopniowo dodajemy pozostałą pianę. 
Łyżką nakładamy porcje masy kokosowej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy 16-20 min. (w zależności od wielkości kokosanek) w 170 st.C, aż będą złociste.
Można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz