Te pyszne kokosanki zrobiłam już jakiś czas temu, po tym jak zostały mi białka po upieczeniu ciasta kokosowo-ananasowego. Takie ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują niebiańsko! Upiekłam 2 blachy kokosanek i od razu jedna zniknęła - wraz z Moim K. skonsumowaliśmy połowę kokosanek za jednym posiedzeniem i tylko rozsądek powstrzymywał nas przed zjedzeniem reszty. Tak nam smakowały:)Inspiracja.
Składniki (na 2 blachy kokosanek):
- 350 g wiórek kokosowych
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 6 białek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Masło roztapiamy, dodajemy 100 g cukru i dalej podgrzewając mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, studzimy. Masa będzie gęsta.
Białka ubijamy na bardzo sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50g cukru i mąkę ziemniaczaną.
Połowę piany delikatnie mieszamy z kokosem, stopniowo dodajemy pozostałą pianę.
Łyżką nakładamy porcje masy kokosowej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 16-20 min. (w zależności od wielkości kokosanek) w 170 st.C, aż będą złociste.
Można oprószyć cukrem pudrem.
Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz