Ostatnio chodzę z głową w... tropikach, a to za sprawą urlopu, jaki w tym roku zamierzamy z Moim K. spędzić na Kubie. Nie będzie to typowy wyjazd na plażowanie, jaki proponują biura podróży. Wszystko organizujemy na własną rękę - przeloty, wynajem auta, noclegi w czterech miejscach, gdyż zamierzamy zwiedzić pół wyspy. Ale to dopiero za parę tygodni. Póki co coś na zaostrzenie apetytu na egzotyczne smaki, czyli ciasto kokosowo-ananasowe. Lekki biszkopt z kremem budyniowym z ananasem, a na wierzchu "beza" kokosowa. Mniam! Ciasto znane i lubiane zapewne w wielu domach. Kto nie jadł, niech koniecznie spróbuje!
Inspiracja.
Składniki (na formę 25x35 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawać po łyżce cukru i po 1 żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Ostudzić.
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 ananas w puszce
W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Na gotujące się mleko wlać mleko zmiksowane z żółtkami i mieszając zagotować.
Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą, by nie powstał "kożuch" i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać.
Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać. Zalewę zachować.
Blat kokosowy:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 300 g kokosu
- 50 g czekolady mlecznej
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż białka będą gładkie, lśniące, a cukier się rozpuści.
Na końcu wsypać kokos i wymieszać.
Masę rozsmarować w formie, w której piekł się biszkopt (by wymiary były identyczne), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st.C na złoto około 20-25 minut.
Ostudzić.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali co chwilę mieszając.
Składanie ciasta:
Biszkopt nasączamy lekko zalewą z ananasa, rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy blat kokosowy, polewamy czekoladą.
Złożone ciasto włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz