czwartek, 3 listopada 2016

SERNIKO-SZARLOTKA

              Jesień jabłkami stoi. I pysznymi ciastami zajadanymi pod kocykiem z kubkiem herbaty w ręku. Do tego świetnie nada się serniko-szarlotka. To ciasto idealnie pogodziło moją ochotę na sernik, a jednocześnie i na szarlotkę, jako że ostatnio zajadam się jabłkami. Pysznie polecam!
Inspiracja z moimi lekkimi zmianami.




Składniki (na formę 20x27 cm):

Spód:
  • 300 g herbatników
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
Warstwa z jabłkami:
  • 1,5 kg winnych jabłek, najlepiej boskoop - idealnie nadaje się do szarlotki
  • 3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • kardamon, cynamon
Warstwa serowa:
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
Dodatkowo (opcjonalnie):
  • kruszonka

Ciasto:

Herbatniki mielimy bardzo drobno, dodajemy rozpuszczoną margarynę i jajko. Mieszamy.

Podpiekamy w 180 st.C przez 15 min. Studzimy.

Warstwa z jabłkami:
Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, szczyptę kardamonu i cynamon (ilość wedle preferencji).
Dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. 
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. 
Odstawiamy do przestudzenia.  
Zimną masę rozprowadzamy na podpieczonym kruchym cieście.

Warstwa serowa:
Twaróg, budyń, cukier, jajka i mleko w proszku umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  
Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Ja wierzch posypałam kruszonką, dzięki czemu utworzyła się tam przyjemna chrupka warstewka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie temp zmniejszamy na 160 st.C i pieczemy jeszcze 40 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz