poniedziałek, 28 listopada 2016

SAŁATKA Z BURAKA, FETY I JAJKA

              Niedzielne śniadanie. Ponownie sałatka. Była już taka z chorizo na hiszpańską nutę, z tuńczykiem na włoską nutę, grecka, a teraz... nie wiem, na jaką nutę, ale z burakiem i fetą. I pyszna. Jak to określił Mój K. (początkowo bardzo sceptyczny): "Ale fajna. Lepsza niż się spodziewałem". 




Składniki (na 2 porcje):
  • 4 garści porwanych liści ulubionej sałaty (u mnie roszponka)
  • 1 spory ugotowany burak
  • 150 g fety (najlepiej jak "najprawdziwszej", twardej)
  • 2 jajka
  • glazura balsamiczna
Na talerzu układamy sałatę.
Buraka kroimy w kostkę, paseczki lub wykrawamy kulki (lub połówki kulek) specjalnym przyrządem. Układamy je na sałacie.
Posypujemy pokruszoną fetą i posiekanym jajkiem.
Skrapiamy glazurą balsamiczną.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz