Niedzielne śniadanie. Jabłkowo, cynamonowo i słodko. Jakie tak przyrządzone tosty są pyszne! Mięciutkie, delikatne, z soczystym, jabłkowym wnętrzem, intensywnie cynamonowe. Mogłabym jeść i jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetne na leniwe śniadanie, na podwieczorek czy nawet na deser. Na pewno powrócę do tego przepisu.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duże jabłko
 - po 2-3 kromki chleba tostowego na osobę
 - kilka łyżek gęstego jogurtu owocowego lub naturalnego, kremowego serka lub innego podobnego smarowidła (wedle upodobania)
 - 1 jajko
 - odrobina mleka
 - cukier
 - cynamon
 - masło do smażenia
 
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.
Przesmażamy je z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, cukru i cynamonu, aż zmięknie.
Z chleba tostowego odcinamy skórkę, rozwałkowujemy na cienkie placki, które smarujemy jogurtem/serkiem, wzdłuż jednego z brzegów rozkładamy nieco jabłek i ciasno zwijamy.
Rulony obtaczamy w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka.
Smażymy na maśle na średnim ogniu, aż tosty będą z każdej strony rumiane.
Gotowe tosty obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. 
Smacznego życzą


Mmm, coś w moim typie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/