czwartek, 6 października 2016

CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE

              Ciasto czekoladowe. Z burakami. Lekko wilgotne, długo świeże, buraki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku. Konieczne z polewą z czekolady. Krótko i do rzeczy: pyszne! Polecam!


Składniki (na keksówkę 33 cm):
  • 460 g ugotowanych buraków
  • 300 ml oleju z pestek winogron
  • 6 jajek
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. kakao
  • 1,5 szkl. cukru 
  • 3 łyżki esencji waniliowej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Polewa:
  • tabliczka (100 g) czekolady
  • trochę śmietanki kremówki
  • orzechy laskowe
Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszaj z olejem i rozmąć porządnie z jajkami, posól.
W osobnej misce przesiej sypkie składniki, tj. mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. 
Zmieszaj porządnie sypkie z buraczaną masą.
Wyłóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 170-180 °C. Potem przykryj papierem do pieczenia lub aluminiową folią i dopiekaj przez 15- 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy wystygnie, ostrożnie wyjmij z foremki.
Z czekolady i śmietanki przygotuj polewę – zrób to najlepiej na tzw. kąpieli wodnej.
Ozdób ciasto polewą i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda! Pyszne są takie ciężkie, wilgotne ciasta z warzywnym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń